Festes

Actes festius celebrats al llarg de l'any

Festa de Sant Antoni Abat o Sant Antoni del porquet: Patró de la parròquia, amb diversos actes al llarg de la setmana i que culmina el 16 de gener, amb la celebració del Solemne Cant del Trisagi, la Santa Missa i, a partir de les 20.30 h, amb danses tradicionals, correfocs, i finalitza amb una degustació de cacauets, tramussos, vi valencià i un sopar de truita de creïlles gegant o xulles... oferits per l’Ajuntament. El diumenge anterior, si el 16 cau entre setmana, se celebra la tradicional benedicció dels animals domèstics. Antigament se celebraven carreres de cavalls i es sacrificava un porquet, anomenat “hoste”, que es comprava i deixava pels carrers del poble per tal que la població li donara aliments i així engreixar-lo fins al dia de la festa, en què l’Ajuntament repartia la seua carn entre els pobres.

Carnestoltes escolar: Se celebra per la vesprada amb cercavila i animació i Carnestoltes jove, a la nit. Antigament per Carnestoltes les xiques jugaven a “l’Olla”, que consistia en el llançament d’una olla a l’aire i veure qui l’agarrava, i a “Mel”, una corda nugada a una reixa i agarrada per l’altre extrem per una xica que corria per a atrapar les altres xiques que fugien d’ella.

Setmana de la Dona: Organitzada per la Regidoria de Serveis Socials, per a commemorar el 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, al llarg de la qual s’organitzen activitats de conferències, viatges, obra de teatre i un sopar.

Falles: Organitzades per cinc comissions falleres: la de Sant Josep, la Dolçaina, la Manta al coll, Poble d’Alginet i Palleter. El dia següent de la “Cremà”, el 20 de març (festa local), se celebra el Tir de Colom tradicional, tradició molt arrelada a Alginet.

Concurs Premis Narrativa Curta en Valencià “25 d’abril”: Adreçat als escolars del poble des de 3r de Primària fins a Batxillerat i FP, que se celebra des de l’any 1991 i del qual hi ha publicat un llibre, amb el mateix títol del concurs, que recull els premis i accèssits des del 1991 al 1996.

Setmana del Teatre Escolar: La primera quinzena del mes de juny, organitzada pel GIT “Avant va el carro” i els col·legis del poble (CP Blasco Ibáñez, CP Emilio Luna, C P Pepita Greus, Sagrado Corazón de Jesús, IES).

Festival de Bandes de Música: Se celebra els mesos de juliol, agost i setembre, amb actuacions a l’aire lliure, a la plaça d’Enric Valor. L’any 2000 va ser la XXIII edició.

Festes patronals en honor a Sant Josep: Se celebren el mes d’agost. Aquestes festes se celebraven el mes d’octubre com a acció de gràcies al patró Sant Josep per les collites d’estiu, però des de fa uns cinquanta anys es fan a l’agost, aprofitant les vacances i, sobretot, perquè a l’octubre coincideixen amb la collita de la taronja. El més destacable és el trasllat de Sant Josep des de l’església parroquial de Sant Antoni Abat fins a l’ermita i l’últim dia de les festes es torna a l’església. Abans s’instal·lava un porrat (venda de fruits secs) a la placeta de l’ermita i es bevia aigua del pouet de Sant Josep, desaparegut a mitjans del segle XX.

Celebració del Nou d’Octubre: Amb l’organització d’actes al voltant de la senyera, la defensa de la llengua, un Te Deum a l’església de Sant Antoni Abat i manifestació cívica pels carrers del poble que ix del c/ de Jaume I.

Setmana de Santa Cecília -22 de novembre- : Organitzada per la Societat Artística Musical d’Alginet, fundada l’any 1889, en honor a Santa Cecília, patrona dels músics.

Recital de nadales -21/22 de desembre-: A càrrec dels educands de la Societat Artística Musical, preparats pels seus professors.

Cavalcada dels Reis Mags: El 5 de gener.